tisdag 30 juni 2009

Cheeeeesecake

Om du liksom jag är galen i cheesecake så kommer här ett enkelt och supergott recept på en halloncheesecake med vitchoklad.

Hallon Cheesecake med vit choklad (ur Coop Mersmak nr 6/7, 2009)

Botten:
  • 250 gram digestivekex
  • 125 gram smör
Fyllning:
  • 400 gram färskost
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 dl färska hallon
  • 100 gram vit choklad
  • 3 dl créme fraiche
  • 3 msk strösocker
Garnering:
  • 2 dl färska hallon
    Bilden kommer från coop.se

Tillagning:
Mixa kexen till botten i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop kex och smör. Smörj eller klä en springform (25 centimeter i diameter) med bakplåtspapper. Tryck ut kexblandningen i formen, på botten och en bit upp på kanterna. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter.

Vispa ihop färskost, 1 ! deciliter socker, ägg och rivet citronskal med elvisp tills det blir slätt. Vänd ner hallonen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen tills smeten stannat, cirka 30 minuter.

Smält under tiden chokladen på låg effekt i micro, eller i en bunke ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Vispa ihop choklad, crème fraiche och resten av sockret.

Ta kakan ur ugnen och bred försiktigt blandningen över den första fyllningen i ett jämnt lager. Sätt in kakan i ugnen igen, cirka 6 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen några timmar eller över natten. Garnera med färska hallon eller jordgubbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar